Trots op onze samenwerkingen

Al sinds de oprichting van het Restauratiefonds in 1985 door het toenmalige Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werken we samen met overheden en later ook met private maatschappelijke fondsen om monumenten in stand te houden. Inmiddels beheren we namens publieke en private organisaties ruim 30 fondsen. Al deze samenwerkingen zijn uitgegroeid tot partnerschappen met impact!

We werken niet alleen samen op het gebied van financieren. Ook op het gebied van kennisdelen, stimuleren verduurzaming en de organisatie van evenementen in monumentenland werken we volop samen met enthousiaste en betrokken organisaties. Samen maken we ons sterk om monumenteigenaren, zowel particulier als zakelijk, te ondersteunen bij het in stand houden, verduurzamen of herbestemmen van hun monument.

"Ik ben er trots op dat wij samen met het Restauratiefonds en de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) de Opengestelde Monumenten-Lening in leven hebben geroepen. Wat ik mensen vooral toewens is dat ze durven om contact op te nemen met het Restauratiefonds om te overleggen of deze regeling ook iets voor hen kan oplossen."

Christianne Mattijssen

Directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Christianne Mattijssen

Opengestelde Monumenten-Lening

Hans: "In 2020 ontwikkelden we samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap én de FIM, de Opengestelde Monumenten-Lening. Ook in 2021 ondersteunden we met deze lening eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen verlies van inkomsten hadden. Met de ondersteuning van deze speciale regeling konden organisaties het onderhoud van hun monument blijven voortzetten. Zo blijft erfgoed ook in coronatijd in goede staat."

Hans Jacobs

Relatiemanager Strategie & Omgeving Trots op samenwerking met het ministerie van OCW, de FIM en overige erfgoedorganisaties zodat wij publiekstoegankelijke rijksmonumenten konden ondersteunen in coronatijd.

In de Brouwerij - Leeuwarden

15 jaar Leeuwarder Restauratiefonds

"Dankzij de lening van het Restauratiefonds kunnen we de voor ons noodzakelijke liquiditeitsbuffer in stand houden en ook het meerjaren onderhoudsprogramma blijven uitvoeren."

Peter Bouwman

Stichting Nationaal Erfgoed Hotel de Wereld

“Wat is het prachtig dat Willem Adema zo gedreven was om zelfs in deze moeilijke tijd een parel van een monument te restaureren en toegankelijk te maken voor iedere bezoeker. Daarmee is In de Brouwerij echt een verrijking voor onze historische binnenstad. Ik vind het ook heel mooi dat het Leeuwarder Restauratiefonds daarbij heeft kunnen helpen.”

Bert Wassink

Wethouder Gemeente Leeuwarden

Wij zijn trotse partner van het

Boerderijenfonds

en van het programma

Boerderij in Beweging

Extra storting Drenthe en Gelderland

Ina: "Al lange tijd werken we samen met de provincies Drenthe en Gelderland in het Drents- en in het Gelders Monumentenfonds, twee succesvolle revolverende fondsen. Om nog meer eigenaren financieel te kunnen ondersteunen bij de instandhouding van hun moment, hebben beide provincies in 2021 extra stortingen gedaan. Ik ben trots dat zij kiezen voor deze krachtige en duurzame financieringsvorm. Zo zorgen we samen voor springlevend erfgoed dat bijdraagt aan het unieke karakter van beide provincies."

Ina Roeterdink

Relatiemanager Strategie & Omgeving Trots op samenwerking met Gemeenten, Provincies en Boerderijenfonds

Marieke Bosma

Content marketeer Trots op 20 jaar Monumenten.nl

"Ik vind het mooi dat we al 20 jaar lang met het Restauratiefonds samen optrekken bij het platform Monumenten.nl. Dat tekent heel mooi ons partnerschap."

Susan Lammers

Algemeen Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Maartje Voskuilen

Medewerker Opleidingen ErfgoedAcademie Trots op 35 jaar ErfgoedAcademie én een jaar vol online trainingen

35 jaar ErfgoedAcademie

"Dit jaar vierde de ErfgoedAcademie haar 35-jarig bestaan. Al 35 jaar ondersteunen wij erfgoedprofessionals met hun belangrijke maar soms moeilijke werk bij het duurzaam in stand houden van, en steeds opnieuw relevante betekenis geven aan, het erfgoed. Het Restauratiefonds is daarbij een belangrijke partner. Daar zijn we blij mee en trots op, want een deskundig erfgoedveld betekent dat ook eigenaren goed geholpen en geadviseerd worden."

Yvonne Ploum

Directeur ErfgoedAcademie

Samenwerken aan de klimaat-doelstellingen

Landelijke verbinder met lokale kracht

Fleur: "Om bij te dragen aan toekomstbestendige monumenten en de urgente, wereldwijde klimaatdoelstellingen, stimuleert en ondersteunt het Restauratiefonds monumenteigenaren financieel bij het verduurzamen van hun monument. Ik ben trots om met zoveel betrokken partners zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Noord-Holland, gemeente Schiedam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Groene Grachten en ERM te mogen werken aan deze maatschappelijke opgave om samen onze duurzame impact te laten groeien."

Fleur Cools

Relatiemanager Strategie & Omgeving Trots op Cultuurfondsen voor Monumenten, extra storting Noord-Hollands Monumentenfonds, Week van het Duurzaam Erfgoed en verbreding van het Schiedams Monumentenfonds naar energie.

Impact Cultuurfondsen voor Monumenten

“Ik ben overtuigd van de kracht van onze duurzame samenwerking. Door samen met provincies en private partners te investeren in erfgoed, kunnen wij maatschappelijke verbondenheid stimuleren.”

Cathelijne Broers

Directeur Prins Bernhard Cultuurfonds

“De samenwerking van het Restauratiefonds en het Schiedams Monumentenfonds heeft Schiedam en de eigenaren van monumentaal vastgoed veel gebracht. Het Restauratiefonds is expert op het gebied van financiering van monumenten en kan daardoor vaak het verschil maken in diverse projecten.”

Cor Lamers

Burgemeester Schiedam

Pierre van der Gijp

Manager Marketing, Informatie & Communicatie Trots op partnerschappen en verbindende rol.

Duurzame partnerschappen

Pierre: "De uitdaging om monumenten (nog) duurzamer te maken kunnen we alleen sámen aangaan: eigenaren, de overheid, (steeds meer) gespecialiseerde DuMo-adviseurs, vakmensen én het Restauratiefonds. Ik ben er trots op dat wij de verbinder kunnen zijn tussen die verschillende factoren. Dat we met steeds meer kennis en goede financiële ondersteuning bijdragen aan kwalitatief goed uitgevoerde plannen. Samen op weg naar nog meer springlevende monumenten!"

Stefan Vos

Teamleider Financieringen Trots op interne samenwerking

Trots op collega's

Stefan: "Ook dit jaar werkten we voornamelijk vanuit huis. Desondanks hebben we door nieuwe (online) manieren van samenwerken een grote impact gemaakt met ruim 150 miljoen euro aan nieuw verstrekte financieringen. Van kleine monumentale woonhuizen tot grote herbestemmings-projecten zoals kastelen en gevangenissen. Met onze enorme kennis van het monumentale speelveld en uiteraard financieren, hebben wij telkens weer de ideale financieringsinvulling gevonden om eigenaren te ondersteunen. Ik ben trots op mijn team en de organisatie dat wij in dit uitdagende jaar zo relevant konden zijn voor onze klanten!"

Zien hoe wij samen werkten aan duurzaamheid?