Ontmoetingen in 2021
Werken aan springlevende monumenten dat doen we samen. En juist voor een goede samenwerking in de monumentensector is het belangrijk dat we elkaar ontmoeten. Ontmoetingen tussen en met monumenteigenaren, partners en overheden. En vooral op speciale momenten, zoals bij het uitreiken van een compliment, bij projectbezoeken of tijdens evenementen is die ontmoeting zo belangrijk. Want de gedeelde bevlogenheid en passie voel je als je samenkomt. We willen elkaar blijven inspireren en van elkaar leren. Net als in 2020 waren veel ontmoetingen in 2021 online. We hopen volgend jaar elkaar weer vaker fysiek te zien!
februari
Online Event Eigenarenonderzoek
Het Restauratiefonds onderzoekt elke twee jaar de behoeften van monumenteigenaren. We brengen in kaart welke thema’s er spelen, welke informatiebehoeften eigenaren hebben en welke middelen zij gebruiken. De uitkomsten delen we met beleidsmakers, adviseurs en professionals met als doel om de eigenaren nog beter te kunnen ondersteunen. Vanwege de coronamaatregelen organiseerden we de bijeenkomst op 11 februari online. Op onze website kunt u zowel de uitkomsten van het onderzoek lezen als de uitzending terugkijken
april
Week van het Duurzaam Erfgoed
Van 19 t/m 22 april 2021 was de Week van het Duurzaam Erfgoed. Een week boordevol duurzame, online inspiratie met lunchlezingen, workshops, trainingen een inspirerende Talkshow. Met ruim 500 deelnemers aan de diverse programmaonderdelen, stonden monumenten vol in de groene spotlights. De week werd georganiseerd door en voor de partners van de Routekaart verduurzaming Monumenten, waar wij als Restauratiefonds er één van zijn. Het is de ambitie van de betrokken partijen van de Routekaart om een CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040 te realiseren als gemiddelde over de gehele monumentenvoorraad in Nederland. Om hiermee een belangrijke bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Lees meer op onze speciale duurzaamheidspagina
juni
Contactdag Herbestemming
Voor alle professionele adviseurs en partijen die betrokken zijn bij herbestemming van erfgoed, organiseerden we op 4 juni, samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Contactdag Herbestemming ‘De Sleutel tot Succes’. Aan de hand van gerealiseerde projecten gingen we met elkaar in gesprek over uitdagingen die spelen bij herbestemming. Hoe is omgegaan met verduurzamingsvraagstukken? Van welke financieringsvormen zijn gebruik gemaakt? Met veel boeiende sprekers en bijna 300 online gasten, was het een succesvolle en inspirerende bijeenkomst. Bekijk hier nogmaals het interview met Gitta op den Akker, directeur van het Boerderijenfonds, Bert Dirrix, architect van het project DomusDela in Eindhoven en Remco Vos, accountmanager van het Restauratiefonds.
juni
Masterclass Duurzaamheid
In samenwerking met en voor lezers van het woontijdschrift Herenhuis, organiseerden we op 9 juni een Masterclass Duurzaamheid. We gaven in deze online bijeenkomst inzicht in de initiatieven die monumenteigenaren kunnen helpen om beslissingen te nemen rondom het verduurzamen van hun monument. Ook lieten we zien wat de Monumentencoaches van het Restauratiefonds voor (toekomstige) eigenaren kunnen betekenen; Duurzame Monumenten adviseur Miranda Dunnink van Dunnink Duurzaam Monumenten Advies gaf handige verduurzamingstips en Jaap Vaarkamp zelf eigenaar van een monument, deelde zijn ervaring op het gebied van het verduurzamen van zijn monument.
juni
15 jaar Leeuwarder Restauratiefonds
Op vrijdag 25 juni stonden we in het prachtig gerestaureerde In de Brouwerij in Leeuwarden, stil bij het 15-jarig bestaan van het Leeuwarder Restauratiefonds. In dit gerestaureerde, verduurzaamde en herbestemde gemeentelijk monument werden wethouder Bert Wassink en Kees-Jan Dosker, rondgeleid door Willem Adema, de ondernemer die het monument ondanks de moeilijke coronatijd een nieuw leven gaf. Vijftien jaar geleden startten de gemeente en het Restauratiefonds het Leeuwarder Restauratiefonds met als doel om gemeentelijke monumenteigenaren te ondersteunen bij de restauratie van hun pand. Met een gunstige lening uit het zogeheten revolverende fonds kunnen eigenaren hun pand in stand houden.
juli
Vraag-me-alles bijeenkomst
In de Monumenten Community met inmiddels meer dan 1.600 leden, wordt veel informatie uitgewisseld tussen monument-eigenaren, professionals en liefhebbers met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Voor alle leden van de Community organiseerden we op 1 juli de eerste Vraag-me-alles bijeenkomst. Het thema was onderhoud en restauratie. Alle vragen werden op deskundige wijze beantwoord door twee experts op dit gebied: Gertjan Zijp, adviseur instandhouding monumenten bij de MonumentenWacht Utrecht en Eelco Dijkstra, adviseur monumentenzorg gemeente Amersfoort.
juli
Vernieuwd Schiedams Monumentenfonds
Sinds 2003 kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten in de gemeente Schiedam voor de kosten van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden een beroep doen op het Schiedams Monumentenfonds (voorheen Schiedams Restauratiefonds). Vanaf nu kunnen eigenaren dit ook doen voor energiebesparende maatregelen. De vernieuwde samenwerking tussen Gemeente Schiedam en het Nationaal Restauratiefonds werd op 15 juli in een nieuwe overeenkomst bekrachtigd door burgemeester Lamers en Kees-Jan Dosker. Zij waren hiervoor op bezoek bij het gemeentelijke monument Hoogstraat 180 waarvan de deskundige restauratie en kleurenreconstructie mede mogelijk werden gemaakt met een laagrentende lening uit het fonds.
augustus
Uitreiking Restauratiefonds-Compliment
We reiken jaarlijks het Restauratiefonds Compliment uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten. Op 26 augustus reikte Kees-Jan Dosker, op een monumentale locatie in het Friese Goutum, het Restauratiefonds Compliment uit aan Kees van Stralen, adviseur erfgoed en cultuurlandschap bij Provincie Fryslân. In het bijzijn van zijn collega's en gedeputeerde Klaas Fokkinga krijgt Kees het Compliment voor zijn unieke bijdrage aan het behoud van monumenten in Friesland. Zo maakte Van Stralen zich sterk om naast restauratie ook verduurzaming en herbestemming vanuit het Cultuurfonds te kunnen financieren. Hiermee was Friesland de eerste provincie met een Cultuurfonds voor Monumenten dat eigenaren in de volle breedte (restauratie, verduurzaming en herbestemming) kan ondersteunen.
oktober
Startbijeenkomst Boerderij in Beweging
Agrarisch Erfgoed is voor ons een belangrijk thema. We zien het belang van het in stand houden, en daarmee van het voortbestaan van historische boerderijen, voor de leefbaarheid van het platteland. En we zetten ons daar graag voor in. We zijn dan ook trots om samen met Agrarisch Erfgoed Nederland, het Boerderijenfonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed partner te zijn van het programma Boerderij in Beweging. We zijn het programma op 14 oktober gestart met een inspirerende online startbijeenkomst. Meer bijeenkomsten volgen de komende maanden en misschien wel jaren.
november
Nationaal Monumentencongres
Het Nationaal Monumentencongres is een jaarlijks congres bedoeld voor alle partijen die actief zijn op het gebied van erfgoedzorg en de (her)ontwikkeling en herbestemming van historisch vastgoed. Het Restauratiefonds is partner van dit mooie evenement dat dit jaar plaats vond op 11 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het thema was Natuurlijke Monumenten, waarbij de verhouding tussen groen en rood erfgoed centraal stond. Met onze collega Pierre van der Gijp als dagvoorzitter, boeiende sprekers, de uitreiking van de Monumententalentprijs, onze deelsessie in het middagprogramma én sinds lange tijd weer echt netwerken op locatie, was het een zeer inspirerende en geslaagde dag.