Medewerkers zijn het hart van een organisatie. Bij het Restauratiefonds vinden wij een goede zorg voor onze medewerkers erg belangrijk. Het zorgt voor betrokken en vitale medewerkers. Hoe kijken de medewerkers hier zelf naar? Drie collega's blikken terug op hún jaar bij het Restauratiefonds.
'"Samenwerken met bevlogen partners en collega’s aan betekenisvolle plekken geeft me iedere dag plezier."
Fleur Cools, relatiemanager
Betekenisvolle plekken
Met mijn oudste dochter van vijf was ik op bezoek bij restaurant ‘Bij de Tuinman’ op de Hoorneboeg in Hilversum. Ze genoot en trots kon ik haar deze bijzondere plek midden in het groen laten ervaren en haar vertellen dat dit is ‘wat ik voor werk doe’. Opeens heel tastbaar.
Aan de restauratie hebben we bijdragen vanuit de samenwerking met de gemeente Hilversum. Op deze plek komt veel bij elkaar waar ik graag aan bijdraag: een duurzame samenleving waar mensen elkaar op een bezielde plek kunnen ontmoeten. Monumenten zorgen voor verbinding en maakt dat we ons thuis kunnen voelen, iets dat steeds belangrijker wordt in de huidige tijd.
Vertrouwen, teamwork en ruimte voor initiatief
Als relatiemanager ben ik dagelijks in contact met partners van regionale overheden en private fondsen om revolverende fondsen te ontwikkelen. Zoals met het Cultuurfonds waarmee we dit jaar een campagne starten voor de Cultuurfondsen voor Monumenten. De sleutel voor een sterk partnerschap is vertrouwen, weten wat de opgave van je partner en de behoefte van de eigenaar is. Het werken met bevlogen professionals met hetzelfde doel voor ogen geeft veel energie. Daarbij werk ik met leuke en betrokken collega’s, het is echt teamwork. Dat maakt werken bij een kleine en professionele organisatie zo leuk en impactvol. Ook is er ruimte voor eigen initiatief en vernieuwing. Zo hebben we met collega’s afgelopen jaar De Duurzame Dinsdag tijdens de Week van Duurzaam Erfgoed geïntroduceerd. Een goed idee wordt gewaardeerd!
Samenwerken aan een duurzame en inclusievere samenleving
Samen met de gemeente Utrecht heb ik in 2013 het eerste duurzaamheidsfonds bij het Restauratiefonds opgezet. Het was
pionieren en het fonds liep in het begin nog niet. Nu is verduurzaming vanzelfsprekend. Sinds kort ondersteunen we vanuit dit revolverende fonds ook het fysiek toegankelijk maken van gebouwen.
Dat de gemeente Utrecht hierin opnieuw voorop durft te lopen vind ik inspirerend. Net als de provincie Brabant waarmee ik samenwerk aan een nieuw erfgoedfonds van 50 miljoen euro: het eerste regionale fonds dat expliciet klimaatadaptieve maatregelen gaat ondersteunen. Mooi dat we met onze fondsen concrete financiële oplossingen bieden die bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken op de langere termijn. Dat motiveert me.
Impact meten
Impact maken zit in ons DNA en daarvoor zijn we 40 jaar geleden opgericht. Samen met collega’s werk ik aan het steeds beter in beeld brengen van onze impact in beeld en cijfers. Dit is een continu ontwikkelpad en belangrijk om op te blijven doorontwikkelen als maatschappelijk fonds. Een mooi voorbeeld hiervan is de pilot die we gestart zijn met ‘Social Handprint’ die de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN in beeld brengt per project. We hebben een aantal klanten van ons aangeboden om deel te nemen aan deze pilot. Het mooie hiervan is dat eigenaren aan het denken worden gezet en bewuster worden waar hun impact zit of waar nog kansen liggen. Ik ben heel nieuwsgierig naar de uitkomsten van 'onze' deelnemers.
Hart en hoofd
Om af te ronden met woorden van mijn dochter achterop de fiets langs de Amstel in Amsterdam: “Wat mooi mama dat jij dat doet voor je werk”, wijzend naar de gebouwen aan de overkant. Het is een groot geluk om zowel vanuit je hart en hoofd te mogen werken. Dat gun ik iedereen in zijn werk.
"Mijn leidinggevende noemde mij laatst het boefje van IT."
Kevin van Putten, sinds juni 2024 functioneel applicatiebeheerder
Als kleine jongen droomde ik ervan piloot te worden. Dan zou ik mijn Indonesische familie die in Nederland woont, naar Indonesië vliegen voor familiebezoek. Ik heb daarom een Flight Simulator-opleiding gedaan. Daar heb ik een Boeing 777 (virtueel) de lucht in gekregen.
Maar ook ontdekte ik de computers. Dat vond ik leuk! Ik heb uiteindelijk een IT-opleiding gevolgd en ben na het behalen van het diploma bij een IT-detacheerder gaan werken. Na acht jaar maakte ik de overstap naar een kledingmerk waar ik op het hoofdkantoor als service engineer aan de slag ging. In het voorjaar van 2024 ging het kledingmerk failliet en was ik mijn baan kwijt. Toen ik één maand werkloos was kwam ik Maikel, een oud-collega van het detacheringsbureau, tegen in het winkelcentrum bij mij om de hoek. Hij werkte bij het Nationaal Restauratiefonds waar ze op zoek waren naar een functioneel beheerder. Eind juni trad ik bij het Restauratiefonds in dienst.
Iets over mijzelf
32 jaar geleden ben ik in Amsterdam geboren. Daar woon ik nog steeds met veel plezier samen met mijn vrouw en dochter van bijna 2. Gitaar spelen is één van mijn hobby’s. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Ik houd van gamen en vind het leuk om zelf met onderdelen een computer in elkaar te zetten.
Mijn impact Als ik er niet zou zijn, gaat er veel niet goed bij het Restauratiefonds. Ik ben functioneel applicatiebeheerder wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het draaiend en up-to-date houden van diverse applicaties. Ik ben de spin in het web tussen mijn collega’s
die de applicaties gebruiken en de leveranciers van deze applicaties. Goede communicatie is hierbij cruciaal. Collega’s willen een heldere uitleg van hoe applicaties werken. Dat doe ik mondeling, maar ik schrijf ook kennisartikelen.
Het leukste aan mijn werk vind ik het technisch bezig zijn: uitzoeken hoe iets sneller, effectiever of makkelijker kan. Ik vind het fantastisch dat ik bij het Restauratiefonds zoveel vrijheid krijg om met innovatie bezig te zijn.
Mijn leidinggevende noemde mij laatst het boefje van IT: soms ga ik zonder vooroverleg aan de slag. Als het niet goed uitpakt, is het een leermoment. Pakt het wel goed uit, is iedereen blij!
Hogerop hoef ik niet zo nodig. Het liefst blijf ik gewoon bekend als Kevin van IT. Ook werk ik bij voorkeur op de achtergrond en draag graag bij aan het shinen van anderen.
Nieuwsgierig Ik ben nieuwsgierig en leergierig. Als ik iets nieuws zie dat me interessant lijkt, duik ik erin en wil ik er alles van weten. Je kunt me dan ook over alles wat vragen. Ik bijt me erin vast en kom eruit. Het liefst heb ik het antwoord voordat de vraag gesteld wordt. Bij mijn IT-opvoeding heb ik geleerd dat alles prioriteit heeft; elk issue moet zo snel en goed mogelijk opgelost worden. Daar handel ik dan ook naar.
2025 Wat mijn persoonlijke groei betreft wil ik nog meer kennis over de gebruikte applicaties vergaren, zodat ik mijn collega’s nog beter kan helpen. En ik hoop in 2025 een paar mooie innovaties te kunnen realiseren om het Restauratiefonds verder vooruit te brengen.
"Bij een kleinere organisatie zoals het Restauratiefonds kun je nog meer impact maken."
Sylvia Otten, communicatieadviseur
Als klein meisje liep ik vroeger altijd al met mijn hoofd in mijn nek om de prachtige oude gevels te bewonderen als we een dagje aan het winkelen waren in Deventer. Dat ik nu in het mooie, monumentale Deventer woon én werk als communicatieadviseur bij het Restauratiefonds, mag dan ook geen verrassing zijn, op beide plekken voel ik me enorm thuis.
Meer impact Ook de financiële sector is mij niet onbekend: ik heb ruim 30 jaar in verschillende functies bij de Rabobank gewerkt, ook een mooi bedrijf. Bij een kleinere organisatie als het Restauratiefonds kun je echter nog meer impact maken. Je bent vanaf het begin bij veel processen betrokken, kunt en mag overal over meedenken en met de ideeën die je inbrengt, wordt ook echt wat gedaan. Wat ook met zich meebrengt dat de werkzaamheden heel divers zijn. Dat gaat van het schrijven van persberichten tot het organiseren van beurzen en evenementen, van het ontwikkelen van een nieuw intranet tot het maken van het jaarverslag en van het ontwikkelen van communicatie rondom een nieuw product – of samenwerking tot het bijdragen aan vitaliteit van medewerkers.
Sociale organisatie Vanaf het moment dat ik bij het Restauratiefonds kwam werken, nu ruim vijf jaar geleden, voelde ik heel sterk het sociale binnen de organisatie. Dat uit zich onder meer in hoe we naar elkaar omkijken, in werkomgeving, werkvoorwaarden en aandacht voor vitaliteit. Ik vind het ook heel belangrijk om dit te blijven behouden en draag daar met communicatie en de organisatie van verschillende activiteiten graag aan bij. En niet alleen binnen het Restauratiefonds en de monumentenwereld. We kijken ook hoe we impact kunnen maken in de maatschappij. Zo hebben we in 2024 de vrijwilligersdag 'NRFdoet' geïntroduceerd, een prachtige dag.
NRFdoet! Jaarlijks organiseerden we altijd al een teambuildingsdag, een mooie dag waarin we met alle collega’s op pad gaan naar een monumentaal project, in combinatie met teambuilding. Aan dat concept hebben we dit jaar nog een extra, sociale component toegevoegd: vrijwilligerswerk doen. Zo zijn we met zijn allen op vrijdag 27 september in zes teams uiteengegaan in Utrecht om onze handen uit de mouwen te steken. Tuinieren, repareren, opruimen, schilderen en post sorteren; bij een kinderboerderij en een buurthuis maar ook gewoon bij mensen thuis. Bij mensen die het zelf allemaal niet meer kunnen en hulp van anderen nodig hebben. Heel waardevol om te mogen organiseren én om zelf te doen!
Duurzame Dinsdag Een ander mooi initiatief dat we in 2024 hebben geïntroduceerd is Duurzame Dinsdag. Als partner van de Routekaart Verduurzaming Monumenten dragen wij jaarlijks bij aan de organisatie van de Week van het Duurzaam Erfgoed. Wij vonden het een mooi moment om in deze week intern extra aandacht te vragen voor de Sustainable Development Goals (SDG’s). Natuurlijk staan we pas aan het begin van onze bijdrage hieraan. Maar om het er met elkaar over te hebben, in combinatie met het laagdrempelige, maar heel fanatiek gespeelde ‘The Green Escape-spel’ hebben we een mooie aftrap van de duurzame week georganiseerd.
Zin in 2025 Ik kijk uit naar 2025: ons jubileumjaar. Voor een communicatieafdeling betekent dit, naast de reguliere werkzaamheden, heel veel mooie, oude én nieuwe verhalen waar we mee aan de slag kunnen. En natuurlijk veel mooie activiteiten die we mogen organiseren. Ik heb er zin in!