Meer duurzame initiatieven
Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van onze monumenten. Als Restauratiefonds zetten wij graag onze kennis, ervaring en netwerk in om het verduurzamen te stimuleren. En wij ontwikkelen ook zelf mooie nieuwe initiatieven. Soms alleen, vaak samen met één of meerdere partners zoals De Groene Grachten, Stichting ERM, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en meerdere Duurzame Monumenten (DuMo-) adviseurs.
DE SLIMME WEG NAAR EEN DUURZAAM MONUMENT
Verduurzamen met Monumentencoaches
Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat veel monumenteigenaren willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten beginnen of wat erbij komt kijken. Speciaal daarom heeft het Restauratiefonds drie monumentencoaches aangesteld: Barbara Geus, Nadja Keuter en Henrieke van Eerten (zie foto v.l.n.r.). Zij maken (toekomstige) eigenaren van monumenten wegwijs in monumentenland en beantwoorden graag hun vragen. De monumentencoaches geven persoonlijk, via telefoon of e-mail, een inkijkje in de verduurzamingsmogelijkheden, verwijzen eigenaren naar de juiste specialisten en bieden meerdere financieringsmogelijkheden aan.
SAMEN WERKEN AAN KLIMAATDOELSTELLINGEN
Week van het Duurzaam Erfgoed
Het Restauratiefonds is partner van de Week van het Duurzaam Erfgoed, een initiatief opgestart vanuit de deelnemende organisaties van de Routekaart Verduurzaming Monumenten. Deze betrokken organisaties hebben samen een CO₂-reductie te realiseren van 40% in 2030 en 60% in 2040. In eerdere edities van de Week van het Duurzaam Erfgoed lieten we zien dat we gezamenlijk deze klimaatdoelstelling willen én kunnen behalen. Het Restauratiefonds is trotse partner van deze inspirerende week en levert een actieve bijdrage aan de diverse programmaonderdelen.
Na de succesvolle eerdere edities sinds 2021, vindt in 2024 de Week van het Duurzaam Erfgoed plaats van 18 t/m 20 september.
Cultuurfondsen voor Monumenten
Het Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds stonden aan de wieg van de Cultuurfondsen, waarin negen provincies meedraaien. Eigenaren van niet-rijksmonumenten kunnen uit de fondsen een laagrentende lening krijgen.
Nadat in 2022 alle fondsen zijn verbreed met thema's verduurzaming en herbestemming, zien we het afgelopen jaar een duidelijke toename in de uitvoering van de werkzaamheden. Er is niet alleen de ambitie om te verduurzamen, we gaan nu ook echt aan de slag. En dat is mooi want duurzame monumenten dragen niet alleen bij aan het behoud van het erfgoed maar ook aan actuele maatschappelijke opgaven zoals de klimaatopgave, het woningtekort en de leefbaarheid en vitaliteit van platteland en stad.
Dit betekent wel een toegenomen vraag naar financiële ondersteuning. Omdat er voor niet-rijksmonumenten geen landelijk financieel instrument is, zijn de Cultuurfondsen voor Monumenten van groot belang. De gestegen vraag door de verbreding naar verduurzaming en herbestemming, de gestegen rentes, de hogere bouwkosten en de grotere duurzaamheidsambities zorgen ervoor dat een aantal fondsen al snel leeg waren. De extra bijdragen zijn dan ook nodig én meer dan welkom.
Fleur Cools, relatiemanager bij het Restauratiefonds: “De behoefte aan financiële ondersteuning onder monumenteigenaren voor verduurzaming is groot. De Cultuurfondsen voor Monumenten voorzien in deze behoefte. Wij zijn dan ook blij met de partnerschappen met de provincies en private partijen. Vanuit onze duurzame samenwerking kunnen we eigenaren perspectief bieden en een bijdrage leveren aan de versnelling van de grote ruimtelijke vraagstukken zoals de energietransitie.”
Door de jarenlange goede relatie, het vertrouwen, de bredere maatschappelijke impact, het succes van revolverend inzetten van geld en de matchingsmogelijkheden vanuit het Restauratiefonds dit jaar, waren de provincies Groningen en Overijssel wederom bereid bij te dragen. Daar zijn wij heel erg blij mee én trots op. Bijzonder trots zijn wij ook op de extra bijdrage van het J.B. Scholtenfonds. Bij de start van de Cultuurfondsen voor Monumenten hebben zij bijgedragen en nu, meer dan 20 jaar later, dragen ze opnieuw bij.
Geven of schenken Wilt u financieel bijdragen aan het duurzaam behoud van monumenten bij u om hoek en meer impact met dezelfde euro maken? Of wilt u meer informatie over samen met impact financieren via de Cultuurfondsen voor Monumenten? Neemt u dan contact op met Fleur Cools via (06) 10 70 33 65 of Ina Roeterdink via (06) 23 01 39 97 van de afdeling Partners, Strategie & Ontwikkeling.
Roy de Witte, voormalig gedeputeerde van de provincie Overijssel
“Het gaat bij de Cultuurfondsen voor Monumenten niet alleen maar om geld, maar zeker ook om partnerschap. Je zet er samen de schouders onder, dat is een belangrijke succesfactor.”