Medewerkers zijn het hart van de organisatie. Bij het Restauratiefonds vinden wij een goede zorg voor onze medewerkers erg belangrijk. Het zorgt voor betrokken en vitale medewerkers. Voor een duurzame inzet van onze medewerkers zetten wij ook volop in op kennis en ontwikkeling. Hoe kijken de medewerkers er zelf naar? Drie collega's blikken terug op hún jaar bij het Restauratiefonds.
"De talloze talenten die het Restauratiefonds aan boord heeft vormen een sterk team dat in 2023 in goede harmonie hard werkte en veel bereikte."
Mirjam Lammertink, manager Mens & Organisatie
Bijna twee jaar werk ik nu bij deze prachtige organisatie. Wat een betrokken, gedreven en professionele club! De talloze talenten die het Restauratiefonds aan boord heeft vormen een sterk team dat in 2023 in goede harmonie hard werkte en veel bereikte. Heel fijn om hier manager Mens & Organisatie te mogen zijn. Samen met mijn collega Marieke probeer ik bij te dragen aan een goede balans tussen de organisatiedoelstellingen en het werkgeluk van alle collega’s.
Iedereen hoort erbij De eerste ervaring van nieuwe collega’s (dat waren er heel wat in 2023) is eigenlijk altijd dat ze zich enorm welkom voelen. Wij zien diversiteit van onze medewerkers als kracht. Iedere nieuwe collega wordt omarmd, goed ingewerkt en doet direct mee aan de georganiseerde activiteiten. Kortom vanaf dag één hoor je er helemaal bij.
Iedereen vitaal Vitaliteit stond in 2023 centraal. Gezonde, gelukkige collega’s zijn immers de grootste troef van onze organisatie. Om het fysieke en mentale welzijn te ondersteunen organiseerden we onder meer kantooryoga en stoelmassages. Onze verbintenis werd verder bevorderd door bijvoorbeeld (gezonde) verjaardagslunches, wandelchallenges en een heuse tafelvoetbalcompetitie.
Blij ben ik met de daling van ons ziekteverzuim dit jaar: Van 9% eind vorig jaar, naar 3,8% ultimo 2023.
Dienend leiderschap Per 1 september 2023 is de organisatiestructuur gewijzigd. We werken nu met een inclusief leiderschapsteam waar alle disciplines
aan tafel zitten. Dit betekent dat ieder team vertegenwoordigd is en de lijnen kort zijn. Het resultaat is betere samenwerking, meer harmonie en gedragenheid van besluiten. Bovendien borgen we hiermee dat besluiten goed doordacht en realistisch zijn. Het leiderschapsteam streeft dienend leiderschap na. Doel is een omgeving te creëren waarin collega’s kunnen groeien.
Iedereen wil Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in de basis de wil heeft om bij te dragen. Als de voorwaarden daarvoor optimaal zijn, dan heb je een ideale situatie. Dus sluiten onze capaciteiten aan op het werk dat moet gebeuren? Zijn de arbeidsomstandigheden op orde? Is er sprake van een goede waardering? Zijn de collega’s fijn? En gaan we op een prettige manier met elkaar om?
Doel is om deze vragen positief te kunnen beantwoorden. De beste bijdragen worden eenvoudigweg geleverd door collega’s die het werk dat ze bij het Restauratiefonds doen leuk vinden. De collega’s die op een feestje trots vertellen over hoe tof de sfeer, het werk en de randvoorwaarden bij het Restauratiefonds zijn. Goed monitoren en anticiperen dus. Een constante dialoog tussen medewerker en leidinggevende helpt daarbij.
2024 Ik kijk uit naar 2024! Dienend leiderschap en de constante dialoog tussen leidinggevende en medewerker gaan we optimaliseren. Ook wordt ons leer- en ontwikkelbeleid naar een hoger plan getrokken. Doel is dat onze talloze talenten met onverminderde enthousiasme hun bijdrage aan springlevende monumenten kunnen blijven leveren!
"Een gemoedelijke organisatie waar ik met mijn financiële kennis kan bijdragen aan maatschappelijke impact. Dat past bij mij."
Jacco Dijkshoorn, financial controller
Na een aantal loopbaanuitstapjes ben ik, Jacco Dijkshoorn, weer terug bij mijn oorspronkelijke professie: financieel controller. In maart 2023 startte ik enthousiast op de afdeling Finance & Control bij het Restauratiefonds. En bijna een jaar verder ben ik nog minstens zo enthousiast!
Het maken van financiële rapportages, het opstellen van de jaarrekening, de begroting enzovoort: bij het Restauratiefonds doe ik hetzelfde werk als ik jaren terug bij Achmea deed. Bij een reorganisatie waar een heel bedrijfsonderdeel moest opdoeken, was ik een van de medewerkers die vertrok. Dat was het moment waarop ik besloot meer met mijn sociale capaciteiten te gaan doen en begon ik aan de PABO. Na een jaar kwam ik echter tot het inzicht dat het onderwijs niet mijn ding is. Ik maakte de overstap naar de gehandicaptenzorg, want ik wist wel zeker dat ik bij een sociaal maatschappelijke organisatie wilde werken. Ik vond de omgang met de cliënten fantastisch en had een fanclub op mijn werk, maar de poespas eromheen en de onregelmatige werktijden bevielen mij niet.
De wens om bij een kleine organisatie met maatschappelijke impact te werken bleef. Toen kwam het Restauratiefonds op mijn pad: een
gemoedelijke organisatie waar ik met mijn financiële kennis kan bijdragen aan een maatschappelijk doel. Dat past mij!
Fijne werksfeer Ik vind de werksfeer bij het Restauratiefonds heel fijn: ik heb een goede klik met mijn collega’s en de bevlogenheid spreekt mij enorm aan. Bovendien vind ik het leuk dat mij veel om input wordt gevraagd en dat ik kan zeggen wat ik wil. Ik vind het ook prettig dat ik in grote mate mijn werk zelf kan organiseren.
De Restauratiefondsdag, deze zomer in Utrecht, was zeer geslaagd. Al waterfietsend door de grachten leerde ik een aantal collega’s beter kennen. En het verhaal van de Winkel van Sinkel was erg interessant.
Ambities en monumenten Ambities heb ik niet per se, maar het werk van de accountmanagers lijkt mij wel heel tof: in gesprek zijn met passievolle monumenteigenaren en mooie projecten bezoeken. Mijn hart voor monumenten is enorm gegroeid. Het herbestemmen vind ik heel gaaf en binnenkort overnacht ik met mijn vriendin in het monumentale transformatiehuisje in het Friese Wirdum dat tot B&B is omgebouwd.
"Vanuit mijn nieuwe rol kan ik met nog meer trots vertellen bij wat voor een prachtige organisatie ik werk."
Funda Ayar, medewerker ErfgoedAcademie
Veelzijdig en wendbaar, zo mag je mij wel noemen denk ik. Zeker na het afgelopen jaar. Zeven jaar geleden kwam ik binnen als medewerker accounting en in maart 2023 maakte ik de overstap naar het team Marketing, Informatie & Communicatie (MIC). Mijn belangrijkste bezigheden daar zijn het organiseren en plannen van opleidingen voor de ErfgoedAcademie.
De switch Ik had de ambitie om binnen het team Finance & Control door te groeien naar de functie van Controller. Echter vanwege ziekte en aansluitend bevallingsverlof, ben ik er een tijdje uit geweest. Toen ik daar in maart dit jaar van terugkwam, twijfelde ik of de rol van Controller wel bij me paste. Eigenlijk wilde ik graag meer interactie met externen en collega’s hebben. Ik sprak hierover met mijn leidinggevende en de adviseur van Mens & Organisatie. En eigenlijk ging het toen heel snel. Te snel als ik eerlijk ben, maar achteraf ben ik heel blij met de overstap naar MIC. Hier pas ik, hier zit ik op mijn plek. Wat ik erg mooi vind is dat ik nu veel beter zie wat het Restauratiefonds allemaal doet! Nu kan ik met nog meer trots vertellen bij wat voor een prachtige organisatie ik werk.
De werksfeer De mate van betrokkenheid is heel groot en de informele omgang met elkaar vind ik heel prettig. Nu ik binnen het MIC-team werk ervaar ik hoe professioneel deze collega’s op hun vakgebied zijn. Mijn nieuwsgierigheid naar erfgoed is door hen nog meer aangewakkerd. Onze betrokkenheid bij de monumenteigenaren vind ik geweldig.
Goed dat we projectbezoeken doen. Ook smul ik van de verhalen die de eigenaren over hun monument te vertellen hebben. Het Restauratiefonds is mijn stabiele basis en het brengt mij veel werkplezier. Dit heeft ook effect op thuis: voor mijn kinderen ben ik daardoor een nog vrolijkere moeder.
Aandacht voor vitaliteit De aandacht voor vitaliteit? Die is heel goed. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld met een aantal collega’s een mudrun gedaan. Super leuk! En goed voor de saamhorigheid: We gingen als team tegelijk over de finish. Ook de wandelchallenge was erg leuk, we hebben heel wat kilometers afgelegd met elkaar. En ik heb geïnitieerd dat mijn yogadocent twee keer een yogaworkshop op kantoor gaf. Veel enthousiaste collega’s deden mee.
Zin in 2024! Ik heb zeker zin in 2024! Waar ik naar uitkijk is mijn sabbatical. Met mijn echtgenoot en kinderen ga ik komend jaar een mooie verre reis maken. Ook heb ik er zin in om mijn kennis en kunde te kunnen blijven inzetten èn nog meer te verrijken!