2020, het jaar van corona
Wie had dat kunnen bedenken op 1 januari 2020? We hadden al wel geluiden gehoord van een virus in China. Maar op geen enkele manier konden we toen voorzien wat ons te wachten stond. In de eerste drie maanden begon het virus ook toe te slaan in Europa. En dus in Nederland. Het trof alles en iedereen. Op het persoonlijke vlak, op economisch vlak, op het maatschappelijke vlak. En dus ook het Restauratiefonds, onze klanten en monumenteigenaren. Van het één op het andere moment gingen onze medewerkers allemaal thuiswerken, we hadden nauwe contacten met onze klanten die opeens geen inkomsten meer hadden, we ontwikkelden een speciale leenfaciliteit voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten en we gingen andere manieren bedenken om monumenteigenaren te bereiken. We blikken terug.
maart
Start Corona Care Team
Op zondag 15 maart werd de intelligente lockdown aangekondigd. Vanaf dat moment was alle horeca gesloten en werden evenementen verboden. Vrij snel hebben wij een speciaal Corona Care Team in het leven geroepen. Onze medewerkers van het Corona Care Team helpen getroffen eigenaren met maatwerk-oplossingen om deze periode te overbruggen. Sinds april zijn er ruim 250 klanten die gebruik hebben gemaakt van betalingsregelingen. Het Corona Care Team heeft meer dan 100 klanten waarvan werd verwacht dat zij in zwaar weer zouden komen, actief benaderd om te kijken wat wij voor hen konden betekenen.
april
Aanvullende maatregelen minister voor culturele sector
Het kabinet stelde in april 300 miljoen euro extra beschikbaar voor aanvullende ondersteuning van de culturele en creatieve sector. Deze middelen zijn bedoeld om instellingen, makers en ondernemers in de culturele en creatieve sector door de financieel zware eerste maanden heen te helpen en in staat te stellen te investeren voor het volgende seizoen. Vanuit het Restauratiefonds wordt hard gewerkt om samen met het ministerie van OCW en de Federatie Instandhouding Monumenten een regeling uit te werken voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten. Hiervoor is vanuit de aanvullende ondersteuning 50 miljoen euro beschikbaar.
mei
Aangepast programma ErfgoedAcademie
Fysieke bijeenkomsten zijn maar beperkt, of soms helemaal niet meer mogelijk. De coronamaatregelen dwingt hierdoor vele bedrijven om op een andere manier de markt te benaderen. Zo ook de ErfgoedAcademie. Alle trainingen en cursussen werden tot dan toe op locatie aangeboden. Al snel werd er gekeken naar alternatieven en vanaf 12 mei stond er een volledig programma van online cursussen en webinars. Zo kunnen we ondanks alle coronamaatregelen, toch antwoord geven op de behoefte aan kennis over erfgoed-onderwerpen zoals onder meer herbestemmen, verduurzamen, behoud van interieurs en de omgevingswet.
juni
Ontwikkelen en start speciale leenfaciliteit: Opengestelde Monumenten-Lening (OML)
Het is uniek dat er in zo’n kort tijdsbestek een nieuwe leenfaciliteit is ontwikkeld. Vanaf 29 juni is de Opengestelde Monumenten-Lening online beschikbaar voor aanvragen. Inclusief een rekentool waarbij monumenteigenaren zelf kunnen berekenen voor welk bedrag zij in aanmerking komen voor deze lening. De Opengestelde Monumenten-Lening is een achtergestelde lening met uiterst gunstige voorwaarden voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die inkomstenderving hebben als gevolg van de coronamaatregelen.
augustus
OML geeft Pieterskerk lucht
Op het moment dat het kabinet de lockdown aankondigde, zag de Pieterskerk in Leiden de volledig met evenementen gevulde agenda leeglopen. En daarmee verdwenen ook alle inkomsten. Frieke Hurkmans was de eerste die voor de Pieterskerk Leiden direct een aanvraag indiende voor de Opengestelde Monumenten-Lening. Minister Ingrid van Engelshoven en Kees-Jan Dosker, directeur van het Restauratiefonds, bezochten haar op 17 augustus in de kerk om te praten over de ontwikkelingen.
september
Interview Witte Kasteel
Het bestuur van Stichting Het Witte Kasteel in Loon op Zand zat bij het uitbreken van de coronacrisis met de handen in het haar. De exploitatie kwam helemaal stil te liggen. Bij de tweede golf is voorzitter Francine Broos al meer bedreven in het bedenken van oplossingen. Met hulp van de Opengestelde Monumenten-Lening én een team toegewijde vrijwilligers denkt ze na over nieuwe exploitatiemogelijkheden.
oktober
Leenfaciliteit verlengd en verruimd
Het beschikbare budget voor de Opengestelde Monumenten-Lening wordt verhoogd van 50 miljoen naar 70 miljoen. In overleg met het ministerie van OCW is besloten het maximale leningsbedrag van de lening te verhogen van 2 miljoen naar 3,5 miljoen euro, zodat beter bij de behoefte van de monumentensector kan worden aangesloten. Uiteraard passend binnen de geldende staatsteunregels. Daarnaast wordt ook invulling gegeven aan de continuering van de Opengestelde Monumenten-Lening door deze te verlengen tot 1 juli 2021.
november
OML aan Kinderdijk
Waar normaal gesproken de paden langs de molens van Kinderdijk vol zijn met bezoekers, zijn die paden nu leeg. Vorig jaar ontving dit werelderfgoed 360.000 betalende bezoekers, de verwachting is dat het dit jaar slechts 60.000 bezoekers zullen zijn. Publiekstoegankelijke rijksmonumenten zijn afhankelijk van hun bezoekers; juist ook voor de bekostiging van het onderhoud dat in deze tijd van coronamaatregelen door blijft gaan. Molens onderhouden is een kostbare aangelegenheid, maar erg belangrijk om het unieke erfgoed in stand te houden. Daarom maakt Werelderfgoed Kinderdijk gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening. “De Opengestelde Monumenten-Lening heeft Kinderdijk in staat gesteld om te blijven functioneren. De lening is hiermee ook een investering in de toekomst”, aldus Cees van der Vlist, directeur Werelderfgoed Kinderdijk.