Ons jaar in vogelvlucht
Onze kennis en ons netwerk verbinden. Dat zijn belangrijke pijlers voor het Restauratiefonds. Wij bewegen ons daarom overal in het land om te sparren met onze partners en monumenteigenaren te informeren. Op landelijke beurzen en congressen maar ook op kleinere kennissessies leveren wij vaak input. Ook organiseren wij zelf bijeenkomsten rondom actuele thema’s en bezoeken wij graag klanten. Altijd met het doel: springlevende monumenten!
13 februari

Uitreiking Restauratiefonds Compliment Ernst van der Kleij
Al sinds zijn aantreden op 14 maart 1988 heeft Ernst van der Kleij, afscheid nemend beleidsadviseur Cultureel Erfgoed van de Provincie Noord-Holland zich met hart en ziel ingezet voor het monumentale erfgoed in het algemeen en de stolpboerderijen in het bijzonder. Ernst was een pionier op zijn vakgebied en heeft met lef en visie op een andere manier gekeken naar het financieel ondersteunen van monumenteigenaren. Directeur-bestuurder Uğur Özcan spreekt met het uitreiken van het Restauratiefonds Compliment extra waardering uit voor de jarenlange prettige samenwerking waarbij altijd gewerkt werd vanuit een gezamenlijk belang: een duurzaam behoud van het prachtige erfgoed in Noord-Holland.
8 mei

Uitreiking Restauratiefonds Compliment Willem ter Steege inclusief projectbezoek Villa Jongerius
Op 8 mei viel de eer te beurt aan Willem ter Steege, directeur van de Stichting Vrienden van het Jongerius Complex in Utrecht, om het Restauratiefonds Compliment in ontvangst te nemen. Het Restauratiefonds bezocht Villa Jongerius onder de noemer ‘kennismaking directieleden en projectbezoek’. Willem ter Steege ontving als verrassing het compliment vanwege zijn tomeloze inzet voor het behoud en verduurzamen van het zeer vervallen Jongeriuscomplex en het verder brengen van het maatschappelijke verhaal van zijn familie.
14 t/m 16 mei

Beurs MONUMENT Brabanthallen Den Bosch
Beurs MONUMENT is de jaarlijkse vakbeurs voor het beheer en behoud van monumentaal erfgoed. Drie dagen lang is de beurs het kloppend hart van de erfgoedsector. Met onze stand, kennissessies, lunch voor leden van de Monumenten Community en de lunchwerksessie voor gemeenteambtenaren (samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) waren we volop betrokken en zichtbaar. Én we wonnen voor de tweede keer op rij de Netwerk Award voor de deelnemer die de beste beurscampagne had gevoerd en daarmee de meeste bezoekers naar de beurs heef getrokken. Hoe leuk is dat!
16 mei

Lunch-werksessie voor gemeenteambtenaren op beurs MONUMENT
In gesprek met specialisten én ervaringen delen met collega-ambtenaren, dat was het doel van de lunch-werksessie 'Vraag maar Raak' voor gemeenteambtenaren. Aan vier kennistafels werden de bijna 60 erfgoedambtenaren in carrouselvorm meegenomen in de ontwikkelingen rondom onder meer duurzaamheid, warmtetransities en financiële regelingen. Deze lunchsessie was een succesvolle coproductie tussen het Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor herhaling vatbaar dus!
6 juni
Er was eens een bijeenkomst Storytelling voor monumenten Neherlab Auditorium
Storytelling helpt bij herbestemming. Het barstte van de verhalen op de bijeenkomst over herbestemmen en storytelling op 6 juni in het onlangs herbestemde Neherlab Auditorium. Zet vier ervaren herbestemmers bij elkaar op een unieke plek en de anekdotes volgen elkaar in razend tempo op. Bekijk het filmpje voor een terugblik.
20 juni

Projectbezoek herbestemming Leeffabriek Elden Kennis, inspiratie en ontmoeten op een unieke plek
Met een kleine en selecte groep initiatiefnemers en professionals op het gebied van de herbestemming, trok onze accountmanager Harry Kers naar de Leeffabriek in Elden. Eigenaar Frank van Jaarsveld nam hen mee in het verhaal van de voormalige steenfabriek waar eens fragiele klei tot krachtig steen werd getransformeerd. Nu is het een plek waar mensen bewuster kunnen worden tijdens een opleiding, retraite of verblijf.
21 juni

Van boerderij naar seniorenwoningen Projectbezoek Opende Cultuurfondsen voor Monumenten
Uğur Özcan is onder de indruk van het resultaat. “Dit is een inspirerend voorbeeld van lokaal erfgoed dat de regio kleur geeft, dankzij de goede samenwerking in Groningen. Ik nodig provincies en maatschappelijk betrokken organisaties uit om via de Cultuurfondsen voor Monumenten duurzaam te investeren in lokaal erfgoed. Dat is het waard.”
14 & 15 september

Een kijkje in de keuken tijdens Open Monumentendag
Open Monumentendag laat elk jaar weer zien dat een monument meer is dan een stapel stenen: het is emotie! Elk gebouw heeft een eigen verhaal en vertelt iets over onze geschiedenis. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten. Als Restauratiefonds vinden wij dat natuurlijk fantastisch. Daarom zijn wij er trots op om partner van dit mooie evenement te zijn.
Dit jaar werd voor de 2e keer de Open Monumentendag Fotowedstrijd georganiseerd. Jasper Moulijn is door de jury als winnaar uitgeroepen met een adembenemende foto (zie hierboven) in de Watertoren van St. Jansklooster.
18 t/m 20 september
In gesprek over de toekomst van erfgoed Week van het Duurzaam Erfgoed
Wat een geweldige week! Met maar liefst 390 deelnemers hebben we tijdens de Week van het Duurzaam Erfgoed volop inspiratie gedeeld. Dankzij de inzet van alle sprekers, partners en deelnemers waren Webinar Woensdag, het Duurzaam Erfgoed Congres en de Excursies een groot succes. We kijken terug op een bijzondere week waarin we elkaar hebben ontmoet en samen hebben gewerkt aan een duurzame toekomst voor ons erfgoed. Zoals keynote spreker Lucas De Man treffend zei: "Erfgoed gaat niet over gebouwen, het gaat over mensen."
19 september

Uitreiking Erfgoed Duurzaamheidsprijs Van school tot woning en van kantinegebouw tot school
Op 19 september werden voor het derde jaar op rij de Erfgoed Duurzaamheidsprijzen uitgereikt tijdens het congres van de Week van het Duurzaam Erfgoed bij Museum Singer Laren. In de categorie Particulier won de herbestemming van het voormalige schoolgebouw uit 1893 in Middelburg tot een duurzame en comfortabele woon- en werkruimte. In Ede was het herbestemmingsspecialist BOEI die het voormalige kantinegebouw van ENKA restaureerde en herbestemde tot een bijna-energieneutrale (BENG) 'brede school'. Zij wonnen daarmee de Erfgoed Duurzaamheidsprijs in de categorie Zakelijk.
27 september

Medewerkers Restauratiefonds steken handen uit de mouwen tijdens
NRFdoet!
Op vrijdag 27 september zijn onze medewerkers in zes teams uiteengegaan in Utrecht om de handen uit de mouwen te steken. Er werd op alle plekken vrijwilligerswerk gedaan zoals tuinieren, repareren, opruimen, schilderen en post sorteren. Onder meer bij een kinderboerderij en een buurthuis maar ook gewoon bij mensen thuis. Bij mensen die het zelf allemaal niet meer kunnen en hulp van anderen nodig hebben.
11 t/m 13 oktober

Primeur: Monumentenpaviljoen
Beurs Eigen Huis - Utrecht
Samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Monumentenwacht vormde het Restauratiefonds het 'Monumentenpaviljoen' op Beurs Eigen Huis. Een primeur op deze beurs die al voor de 26e keer plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht. Met onze monumentencoaches, onze financieringsspecialisten én kennisplatform Monumenten.nl was het Restauratiefonds drie dagen aanwezig om monumenteigenaren te informeren over de mogelijkheden en wegwijs te maken in monumentenland.
15 oktober

Restauratiefonds Compliment voor Jan van Zelst
Bij het toekennen van de Restauratiefonds Complimenten 2024 werd meermaals de naam 'Jan van Zelst' genoemd. Als er iemand voor in aanmerking komt, is hij het. Op 15 oktober was het zover en werd hij met een list naar Paleis Soestdijk gelokt. Jan ontving het compliment vanwege zijn tomeloze inzet voor monumenteigenaren en zijn jarenlange ambassadeurschap voor het Restauratiefonds. Uğur Özcan: "Wie weet er meer van subsidies en financiering van het in stand houden van monumenten dan Jan? Jan is een expert op dat gebied, het Restauratiefonds Compliment komt hem dan ook meer dan toe."
7 november

Erfgoed verbindt op Nationaal Monumentencongres
Het jaarlijkse Nationaal Monumentencongres vond in 2024 plaats in de prachtige Koninklijke Schouwburg in Den Haag en stond in het teken van de verbindende - of juist verdelende - factor die erfgoed kan hebben. Met boeiende sprekers en interessante deelsessies, gingen we in op de brug die erfgoed slaat tussen heden en verleden waarbij het, door verschillende belangen die spelen én door de beladen geschiedenis, ook geregeld wringt. Wij zijn trots om als partner van Nederland Monumentenland ook een mooie bijdrage kunnen leveren aan het congres.
15 t/m 22 november

Werkbezoek Caribisch deel van het Koninkrijk
Voor behoud van erfgoed in het Caribisch deel van het Koninkrijk is kennis en geld nodig. Daarover beschikken de eilanden zelf onvoldoende. Het Restauratiefonds ondersteunt ze door samen te kijken hoe de Caribische monumenten kunnen worden behouden voor de toekomst. Een goed contact en goede samenwerking is daarbij essentieel. Van 15 t/m 22 november bracht een delegatie vanuit het Restauratiefonds een werkbezoek aan de eilanden. Het bezoek stond onder meer in het teken van kennismaking met de Centrale Banken op Curaçao en Aruba. Ook werden diverse monumentale woningen op Bonaire en St. Eustatius bezocht waarbij aanvragen voor restauratie vanuit de Erfgoed Deal Bonaire en de Regio-Deal met het ministerie van BZK gehonoreerd zijn.
19 november

Uitreiken Restauratiefonds Compliment Marcel Dennert - Curaçao
Tijdens Tijdens zijn werkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk, overhandigde Uğur Özcan, het compliment aan Marcel Dennert voor zijn tomeloze inzet voor het behoud en herstel van monumenten op Curaçao en specifiek in het historische centrum van Willemstad (UNESCO Werelderfgoed).
Al sinds zijn terugkeer naar Curaçao, na zijn studie eind jaren ’80 in Pittsburgh, heeft Marcel zich met hart en ziel ingezet voor het monumentale erfgoed op Curaçao. Samen met zijn team heeft hij ervoor gezorgd dat de zorg voor monumenten op Curaçao niet langer gezien werd als een ‘speeltje’ van de happy few, maar dat de Wereld Erfgoed-status iets is waar je als burger trots op kunt zijn.