Mooie duurzaamheidsprojecten
Een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van onze monumenten. Daar maken we ons bij het Restauratiefonds elke dag weer sterk voor. Onze accountmanagers komen op de meest mooie locaties in Nederland en zijn betrokken bij de financiering van allerlei monumenten. Van industrieel erfgoed tot landgoederen en van kleine monumentale pareltjes tot grootschalige herbestemmings- en verduurzamingprojecten. Hieronder leest u over vier mooie verduurzamingsprojecten waar we trots op zijn om aan bijgedragen te hebben.
Bijna nul op de meter in Rietveld-woning
De energierekening bedroeg vier- tot vijfhonderd euro in de maand. Dat wisten de kopers van tevoren; het stond in de overdracht. Het was direct duidelijk dat ze daar verandering in wilden brengen. Pim en zijn vrouw verduurzaamden de monumentale woning op alle mogelijke manieren: milieuvriendelijke icynene ‘pur’ onder de vloer in de kruipruimte, vloerverwarming, triple glas, zonnepanelen, isolatie tegen de binnenwanden en op het dak, ventilatie met een warmteterugwinsysteem en een warmtepomp.
Complexe opgave Koepelgevangenis
Het was een complexe opgave, maar de Koepelgevangenis is herbestemd van het meest gesloten gebouw van Haarlem naar een gastvrij centrum waar ondernemers, studenten en bioscoopbezoekers dag in dag uit welkom zijn.
Veel van wat er al was, is gebleven in het gebouw. Zelfs de gevangeniscellen zijn behouden. De cellen vormen nu als het ware de isolatielaag van het monument.
Duurzaam Pampus
Zo’n 140 jaar geleden werd het eiland Pampus, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam, ontworpen en gebouwd om Amsterdam te verdedigen. Het werd een kunstmatig aangelegd eiland, dat zonder kabels en leidingen naar de vaste wal, zichzelf moest zien te redden.
Pampus wordt opnieuw helemaal zelfvoorzienend, met alleen maar duurzame oplossingen gebaseerd op de historie en met de innovaties van nu. Daarmee is Pampus tegenwoordig, als een klein wereldje op zichzelf, de proeftuin waar onze duurzame toekomst al in de praktijk kan worden beleefd.
Transformatie Kunstkerkje Laag-Keppel
Van een 140 jaar oude kapel naar een verduurzaamde kunstgalerie met energielabel A. De succesvolle herbestemming werd bekroond met de Pieter van Vollenhovenprijs.
Om van de kapel, die op sommige plekken letterlijk lek was, een comfortabel en energiezuinig gebouw te maken, bedacht het team van betrokken experts een variant op de welbekende doos-in-doos-constructie. Qua duurzaamheid is gekozen voor het hoogst haalbare zonder dat het ten koste is gegaan van de historische details.