Ons jaar in vogelvlucht
Samenwerken en kennisdelen. Dat zijn belangrijke pijlers voor het Restauratiefonds. Wij bewegen ons daarom overal in het land om te sparren met onze partners en om monumenteigenaren te informeren. Op landelijke beurzen en congressen maar ook op kleinere kennissessies leveren wij vaak input. Ook organiseren wij zelf bijeenkomsten rondom actuele thema’s en bezoeken wij graag klanten. Altijd met het doel: springlevende monumenten!
25 januari
Werkbezoek molen De Otter en kennismaking met staatssecretaris Uslu
Op 25 januari bracht staatssecretaris Gunay Uslu op uitnodiging van het Nationaal Restauratiefonds een bezoek aan molenterrein De Otter in Amsterdam. Een nadere kennismaking met het fonds stond tijdens het bezoek aan deze bijzondere erfgoedlocatie centraal. Gunay Uslu: "Wat een mooi voorbeeld is dit van levend erfgoed. Door de restauratie maken we molen De Otter, een belangrijke historische plek midden in Amsterdam, duurzaam, toegankelijk en toekomstbestendig.
3 april
Werkbezoek Caribisch deel van het Koninkrijk
Begin april brachten drie Rijkscultuurfondsen en het Nationaal Restauratiefonds een werkbezoek aan het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Onze collega’s Harry Kers en Hans Jacobs zagen met eigen ogen voor welke uitdagingen de eilandbesturen en de monumenteigenaren staan. En hoe noodzakelijk de (financiële) ondersteuning is voor het behoud van het prachtige erfgoed.
13 april
Mooie vernieuwde samenwerking Start Wervenfonds Utrecht
De gemeente Utrecht en het Nationaal Restauratiefonds werken in het Utrechts Restauratiefonds al zeventien jaar samen. Die samenwerking breidt zich nu uit tot het herstel van de werfkelders in het historische wervengebied. Met het nieuwe 'Wervenfonds' kunnen eigenaren van werf-, kluis- of straatkelders in het Utrechtse wervengebied een laagrentende lening krijgen voor het herstel daarvan. Op 13 april was Uğur Özcan op bezoek bij wethouder Rachel Streefland voor de ondertekening van deze mooie vernieuwde samenwerking.
23 t/m 25 mei
Beurs MONUMENT Brabanthallen Den Bosch
Beurs MONUMENT is dé vakbeurs voor het beheer en behoud van monumentaal erfgoed. Drie dagen lang is de beurs het kloppend hart van de erfgoedsector. Met onze stand, kennissessies, communitylunch en de Restauratiefondsborrel waren we volop betrokken en zichtbaar. Én we wonnen ook nog eens de Netwerk Award voor de deelnemer die de beste beurscampagne had gevoerd en daarmee de meeste bezoekers naar de beurs heef getrokken. Hoe leuk is dat!
25 mei
Eigenaren ontmoeten elkaar Communitybijeenkomst op beurs MONUMENT
Ervaringen uitwisselen over verduurzamen: tijdens de community lunch op beurs MONUMENT ontmoetten leden van de Monumentencommunity elkaar. Voor communityleden is dit dé plek om de nieuwste mogelijkheden te ontdekken, en dus ook dé ideale gelegenheid om elkaar te spreken. Deze lunch faciliteren wij daarom graag! Al met al een mooie bijeenkomst waar de kracht van de community goed voelbaar en zichtbaar werd.
25 mei
Herbestemmingsbijeenkomst 'Herbestemming in de praktijk'
Onze herbestemmingsbijeenkomst die wij jaarlijks samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseren, vond dit jaar voor het eerst plaats op beurs MONUMENT. Hiermee maakten we de bijeenkomst makkelijk toegankelijk voor zakelijke monumenteigenaren die de beurs bezoeken. Naast de plenaire bijeenkomst konden de monumenteigenaren zich aanmelden voor een persoonlijk één-op-één gesprek met de specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en/of provinciale steunpunten of met een van onze accountmanagers.
29 augustus
Uitreiken Compliment Felix Meritis - Amsterdam
Op dinsdag 29 augustus kreeg het team van Amerborgh International het Restauratiefonds Compliment uitgereikt uit handen van onze directeur Uğur Özcan. Amerborgh ontving het compliment voor hun succesvolle restauratie van Felix Meritis, een van de mooiste monumentale bouwwerken in Amsterdam.
9 september
Een kijkje in de keuken tijdens Open Monumentendag
Open Monumentendag laat elk jaar weer zien dat een monument meer is dan een stapel stenen: het is emotie! Elk gebouw heeft een eigen verhaal en vertelt iets over onze geschiedenis. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten. Als Restauratiefonds vinden wij dat natuurlijk fantastisch. Daarom zijn wij er trots op om partner van dit mooie evenement te zijn.
Dit jaar werd de Open Monumentendag Fotowedstrijd gelanceerd. Alfred Holsteijn is door de jury als winnaar uitgeroepen met een prachtige foto (zie hierboven) achter de schermen van de Eerste Kamer. Het monument wordt zichtbaar gerestaureerd.
27 t/m 29 september
In gesprek over toekomst van erfgoed Week van het Duurzaam Erfgoed
De Week van het Duurzaam Erfgoed is traditiegetrouw het moment waarin we met erfgoed- en duurzaamheidsprofessionals in gesprek gaan over de duurzame toekomst van ons erfgoed. Met 630 mensen op de teller was de 2023-editie groter dan ooit. Het was een week, met onder meer Webinar Woensdag, het Duurzaam Erfgoed Congres en de Erfgoed Excursies.
27 september
Uitreiking Erfgoed Duurzaamheidsprijs
Staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, reikte tijdens het congres van de Week van het Duurzaam Erfgoed de Erfgoed Duurzaamheidsprijzen 2023 uit. Het onlangs verbouwde en verduurzaamde nieuwe Erfgoedcentrum in Den Bosch won de titel in de categorie zakelijk. De monumentale woning van oud-wethouder Huub van Oorschot in Culemborg won de verduurzamingsprijs in de categorie particulier. De publieksprijs ging naar Uncle Louis Store op Aruba.
28 september
Succesvolle opkomst
Regiobijeenkomst Arnhem - Sint Walburgiskerk
Tijdens de eerste regiobijeenkomst van het Restauratiefonds stond het verduurzamen van herbestemmingen centraal. De opkomst was zo'n drie keer groter dan gedacht en was dus bij voorbaat al een groot succes. Theo de Rijk, eigenaar van de Sint Walburgiskerk vertelde enthousiast over de succesvolle herbestemming van de kerk in Arnhem en zijn uitdagingen. Ook andere eigenaren en professionals deelden vanaf de zeepkist hun ervaringen.
5 oktober
Van droom tot realisatie
Inspiratiebijeenkomst circulair herbestemmen
De bijeenkomst in de bijzondere Watertoren Bollenstreek in Hillegom sloot uitstekend aan op de behoefte van zakelijke eigenaren en initiatiefnemers om kennis en inspiratie op te willen doen over circulair verduurzamen en ondernemen. De watertoren is circulair herbestemd. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk wat, hoe en waarom deze herbestemming geldt als een 'best practise'.
12 oktober
Uitreiken Compliment Derk Kremer - Groningen
Op 12 oktober heeft Derk Kremer, als voorzitter van de Vereniging van Groninger Monument Eigenaren (VGME) het Restauratiefonds Compliment in ontvangst genomen. Onze relatiemanager Ina Roeterdink verraste Kremer tijdens de Inloopbijeenkomst van Erfgoedloket Groningen in de Oosterkerk met deze onderscheiding. Kremer ontvangt het compliment vanwege zijn belangrijke bijdrage aan het ondersteunen van monumenteigenaren in het Groningse aardbevingsgebied.
9 november
Erfgoedpioniers gezocht op Nationaal Monumentencongres
Het Nationaal Monumentencongres vond in 2023 plaats bij de Kolonie van Weldadigheid in Veenhuizen en stond in het teken van vernieuwing, innovatie en de zoektocht naar mensen die baanbrekend werk durven te verrichten in de erfgoedsector. Het thema was daarom ‘Erfgoedpioniers gezocht’. Natuurlijk was het Restauratiefonds, als partner van het Monumentencongres, zelf ook aanwezig in Veenhuizen. Om een inspirerende kennissessie te verzorgen en om het netwerk te verstevigen. Het was een mooie dag op een bijzondere locatie.
20 november
Werkbezoek Caribisch deel van het Koninkrijk
Van 20 t/m 24 november brachten collega's Coen Reinders en Uğur Özcan een bezoek aan de benedenwindse eilanden. Het bezoek stond in het teken van kennismaking met lokale projecten en het onder de aandacht brengen van de beschikbare middelen van het Nationaal Restauratiefonds. Een bijzonder mooi moment was de ontmoeting met minister Xiomara Maduro van Financiën en Cultuur op Aruba.
6 december
Uitreiken Pieter van Vollenhovenprijs Bunker Cocondo - Hoek van Holland
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de bunker onderdeel uit van de Duitse 'Festung Hoek van Holland' en de Atlantikwall. In 2020, precies 75 jaar na de bevrijding heeft Stichting Stelling 33 de bunker gerestaureerd en getransformeerd tot de pilot van 'Cocondo': een concept waarmee bunkers langs de kust op duurzame en ecologische wijze worden getransformeerd tot betekenisvolle verblijfplaatsen. Waar tijdens de oorlog de bunker bemand werd door twee manschappen biedt deze nu plaats aan twee volwassenen en twee kinderen.
12 december
Uitreiken Pieter van Vollenhovenprijs Hoogheem Erfgoed & Logies - Nieuwolda
Boerderij Hoogheem uit 1771 is een unieke boerderij omdat het de enige nog overgebleven boerderij is van het Oldambster type in zijn oorspronkelijke vorm. Het is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer bewoond waardoor ook het interieur nagenoeg onveranderd is gebleven. Er zijn twee luxe erfgoed vakantiewoningen gerealiseerd, waarvan één in het oude woongedeelte en volledig in oude stijl waarbij je kunt ervaren hoe het was om in zo'n bijzondere boerderij te wonen.
Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. Doorzettingsvermogen en lef zijn de doorslaggevende argumenten van de jury geweest voor het aanwijzen van Bunker Cocondo in Hoek van Holland en Hoogheem Erfgoed & Logies in Nieuwolda als winnaars in 2023.