RESTAURATIEFONDS PLAVEIT DE WEG NAAR VERDUURZAMING. MONUMENTEN KLAAR VOOR DE TOEKOMST.

Springlevende monumenten

Een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Onze missie is dan ook: ieder monument in Nederland springlevend. Daar maken we ons bij het Restauratiefonds elke dag weer sterk voor. Vanuit Amersfoort werken wij met zo’n zestig betrokken medewerkers voor monumenteneigenaren door heel Nederland. Van de professionele speler met een hoog kennisniveau tot de bestuurder van een pastorie, de eigenaar van een oude fabriek of een waterliniefort.

Monumenten hebben bewezen dat ze wel even meegaan. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze ook voor de volgende generatie aantrekkelijk blijven? Hoe besparen we kosten en verhogen we tegelijkertijd het wooncomfort? Door te verduurzamen! Met onze kennis, ervaring en ons netwerk is het Restauratiefonds in staat om verduurzaming in beweging te brengen. Zo dragen wij bij aan de klimaatdoelstellingen én aan springlevende monumenten! In dit magazine nemen wij u mee in de duurzame activiteiten van het Restauratiefonds.

“Onze missie is heel overzichtelijk: ieder monument in Nederland springlevend."

Kees-Jan Dosker

Directeur Nationaal Restauratiefonds

Monumenten nog duurzamer maken

Er zijn in Nederland zo’n 130.000 monumenten, waarvan de ene helft rijksmonument, en de andere helft gemeentelijk monument is. Hoe mooi is het om die panden die sowieso al duurzaam zijn, nog duurzamer te maken. Een pand dat 150 jaar oud is, al die materialen die daarin gebruikt zijn, die zijn nog steeds in gebruik. Als je dat afzet tegen woningen die gebouwd zijn en na 20 à 30 jaar al weer afgebroken zijn, dan is dat verre van circulair. En als het verduurzamen van een monument lukt, dan lukt het bij de overige bestaande gebouwenvoorraad zeker ook. Wij zijn er overigens voorstander van om het verduurzamen van erfgoed op logische momenten te doen, dus bijvoorbeeld wanneer er gerestaureerd wordt. Vooral bij grote industriële projecten scheelt dat veel tijd en geld.

Routekaart Verduurzaming Monumenten

Het Restauratiefonds heeft samen met een aantal andere organisaties uit de monumentensector aangegeven dat ze zich actief willen inzetten voor verduurzaming van monumenten en zo een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Samen met andere organisaties uit de monumentensector, van overheden tot adviesbureaus, hebben zij hun krachten gebundeld onder de noemer Routekaart Verduurzaming Monumenten. Een van de activiteiten van de Routekaart is de Week van het Duurzaam Erfgoed. Na de succesvolle eerste editie in 2021, vindt deze dit jaar plaats van 15 t/m 17 juni. U leest hier meer over verderop in dit magazine.

Meer lezen over wat wij doen om duurzaamheid te stimuleren?