Mooie duurzaamheidsprojecten

Een monument moet worden beleefd en het verhaal moet worden doorverteld. Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van onze monumenten. Daar maken we ons bij het Restauratiefonds elke dag weer sterk voor. Onze accountmanagers komen op de meest mooie locaties in Nederland en zijn betrokken bij de financiering van allerlei monumenten. Van industrieel erfgoed tot landgoederen en van kleine monumentale pareltjes tot grootschalige herbestemmings- en verduurzamingprojecten. Hieronder leest u over vier mooie verduurzamingsprojecten waar we trots op zijn om aan bijgedragen te hebben.

Bijna nul op de meter in Rietveld-woning

De energierekening bedroeg vier- tot vijfhonderd euro in de maand. Dat wisten de kopers van tevoren; het stond in de overdracht. Het was direct duidelijk dat ze daar verandering in wilden brengen. Pim en zijn vrouw verduurzaamden de monumentale woning op alle mogelijke manieren: milieuvriendelijke icynene ‘pur’ onder de vloer in de kruipruimte, vloerverwarming, triple glas, zonnepanelen, isolatie tegen de binnenwanden en op het dak, ventilatie met een warmteterugwinsysteem en een warmtepomp.

Complexe opgave Koepelgevangenis

Het was een complexe opgave, maar de Koepelgevangenis is herbestemd van het meest gesloten gebouw van Haarlem naar een gastvrij centrum waar ondernemers, studenten en bioscoopbezoekers dag in dag uit welkom zijn.

Veel van wat er al was, is gebleven in het gebouw. Zelfs de gevangeniscellen zijn behouden. De cellen vormen nu als het ware de isolatielaag van het monument.

Villa van Waning weer tot leven gebracht

Na dertig jaar leegstand brengt ondernemer Vincent Taapken Villa van Waning weer tot leven. Het ging de rasechte Rotterdammer aan het hart dat er decennialang niets met het monument gebeurde, terwijl het in meerdere opzichten uniek is. Het is het enige gebouw van cementsteenfabrikant Van Waning dat op deze plek is blijven staan.

Met een Duurzame Monumenten-Lening van het Restauratiefonds is het monument verduurzaamd. Met o.a. een isolatielaag van maar liefst 9 centimeter, een hoogrendementsketel en regensensoren op dakramen.

Transformatie Kunstkerkje Laag-Keppel

Van een 140 jaar oude kapel naar een verduurzaamde kunstgalerie met energielabel A. De succesvolle herbestemming werd bekroond met de Pieter van Vollenhovenprijs.

Om van de kapel, die op sommige plekken letterlijk lek was, een comfortabel en energiezuinig gebouw te maken, bedacht het team van betrokken experts een variant op de welbekende doos-in-doos-constructie. Qua duurzaamheid is gekozen voor het hoogst haalbare zonder dat het ten koste is gegaan van de historische details.

Bekijk meer inspirerende projecten