Meer duurzame initiatieven

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van onze monumenten. Als Restauratiefonds zetten wij graag onze kennis, ervaring en netwerk in om het verduurzamen te stimuleren. En wij ontwikkelen ook zelf mooie nieuwe initiatieven. Soms alleen, vaak samen met één of meerdere partners zoals De Groene Grachten, Stichting ERM, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en meerdere Duurzame Monumenten (DuMo-) adviseurs.

DE SLIMME WEG NAAR EEN DUURZAAM MONUMENT

Verduurzamen met Monumentencoaches

Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat veel monumenteigenaren willen verduurzamen, maar niet weten waar ze moeten beginnen of wat erbij komt kijken. Speciaal daarom heeft het Restauratiefonds twee monumentencoaches aangesteld: Henrieke van Eerten en Nadja Keuter. Zij maken (toekomstige) eigenaren van monumenten wegwijs in monumentenland en beantwoorden graag hun vragen. De monumentencoaches geven een inkijkje in de verduurzamingsmogelijkheden, verwijzen eigenaren naar de juiste specialisten en bieden meerdere financieringsmogelijkheden aan.

SAMEN WERKEN AAN KLIMAATDOELSTELLINGEN

Week van het Duurzaam Erfgoed

Het Restauratiefonds is partner van de Week van het Duurzaam Erfgoed, een initiatief opgestart vanuit de deelnemende organisaties van de Routekaart Verduurzaming Monumenten. Deze betrokken organisaties hebben samen een CO₂-reductie te realiseren van 40% in 2030 en 60% in 2040. In de Week van het Duurzaam Erfgoed die in 2021 plaats vond van 19 t/m 22 april lieten we zien dat we gezamenlijk deze klimaatdoelstelling willen én kunnen behalen. Het Restauratiefonds is trotse partner van deze inspirerende week en leverde een actieve bijdrage aan de diverse programmaonderdelen. Onderdelen van de Week van het Duurzaam Erfgoed 2021 terugkijken? Klik hieronder.

Na de succesvolle eerste editie in 2021, vindt in 2022 de Week van het Duurzaam Erfgoed plaats van 15 t/m 17 juni.

Cultuurfondsen voor Monumenten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds stonden aan de wieg van de Cultuurfondsen, waarin negen provincies meedraaien. Eigenaren van niet-rijksmonumenten kunnen uit de fondsen een laagrentende lening krijgen.

Extra impuls voor verduurzaming en herbestemming Bijna alle provincies, op drie na, hebben een eigen, succesvol, Cultuurfonds voor Monumenten. Omdat veel eigenaren willen gaan verduurzamen en soms herbestemmen, besloten de provincies Friesland, Groningen en Overijssel dat eigenaren ook geld kunnen lenen voor verduurzaming en herbestemming van hun monument. Zij stortten voor dat doel in de afgelopen jaren in totaal 5 miljoen euro bij, waarmee ze twee belangrijke maatschappelijke vraagstukken aanpakken.

Fleur Cools, relatiemanager Cultuurfondsen voor Monumenten: “Door Covid-19 hebben we geleerd hoe waardevol ons erfgoed is in je eigen directe omgeving, maar ook hoe kwetsbaar die omgeving en de mens is.

Des te belangrijker om deze betekenisvolle plekken te behouden door eigenaren en ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen en restaureren van hun pand zodat deze gebruikt en toegankelijk blijven voor toekomstige generaties. Vanuit het Cultuurfonds ondersteunen we steeds meer sociaal maatschappelijke projecten en zien we dat de rol en de betekenis van deze plekken toeneemt in de buurt. Een inspirerend voorbeeld van een geslaagd duurzaamheidsproject is de Metaal Kathedraal in Utrecht. Deze voormalige kerk brengt duurzaam ondernemerschap, kunst, cultuur en natuur bij elkaar en zorgt voor sociale cohesie en kwaliteit in de omgeving.”

Geven of schenken Wilt u financieel bijdragen aan het duurzaam behoud van monumenten bij u om hoek en meer impact met dezelfde euro maken? Of wilt u meer informatie over samen met impact financieren via de Cultuurfondsen voor Monumenten? Neemt u dan contact op met Fleur Cools via (06) 10 70 33 65 of Ina Roeterdink via (06) 23 01 39 97 van de afdeling Partners, Strategie & Ontwikkeling.

Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel

“Het gaat bij de Cultuurfondsen voor Monumenten niet alleen maar om geld, maar zeker ook om partnerschap. Je zet er samen de schouders onder, dat is een belangrijke succesfactor.”

Onderzoek

Vanuit de Routekaart Verduurzaming Monumenten wordt tweejaarlijks een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse monumenteigenaren.