Duurzaamheidsparagraaf voor taxaties

Taxateurs kunnen gebruikmaken van de doorontwikkelde duurzaamheidsparagraaf waarmee een basis wordt gelegd voor het inzichtelijk maken van de duurzaamheidsprestaties van vastgoed. Met deze duurzaamheidsparagraaf worden referenties opgebouwd van gebouwen in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Hierdoor kan onderzoek worden gedaan naar de relatie tussen duurzaamheid en de waarde, waardoor taxateurs worden ondersteund in het integreren van duurzaamheid in de waardebepaling.

Meer over de duurzaamheidsparagraaf

Financiering voor duurzaamheidsmaatregelen

Wilt u ondernemen in een rijksmonument en het verduurzamen? Dan kunt u bij het Restauratiefonds de duurzaamheidsmaatregelen in het monument tegen een lage rente van minimaal 1,5% financieren. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in de verduurzaming.

Meer informatie

In de taxi met Maurice Beijk

Wat verstaan wij eigenlijk onder duurzaamheid? Hebben we het dan over de energietransitie? Termen als ‘van het gas los’ komen regelmatig voorbij als we het hebben over verduurzaming. Maar ook hoe we met materialen omgaan speelt hierbij een belangrijke rol. Maurice Beijk, Rentmeester 2050, vertelt hier meer over tijdens het taxi-interview.

Bekijk het interview

Kennisdossier Duurzaamheid

Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn te overwegen als u een monument gaat herbestemmen? Energie kan bijvoorbeeld niet alleen bespaard, maar ook opgewekt en uitgewisseld worden. Wij hebben ze voor u verzameld in een kennisdossier.

Naar kennisdossier

Niets is zo duurzaam als een monument

In het artikel 'Niets is zo duurzaam als een monument' van Paul Meurs (architect-onderzoeker en partner bij SteenhuisMeurs) staat de prikkelende stellingname dat we veel van erfgoed kunnen leren in het toekomstbestendig maken van bestaand vastgoed centraal. Wilt u leren van monumenten en hoe u deze kennis kan inzetten voor uw verduurzamingsopgaven? Download dan het artikel.

Bekijk het artikel

Whitepaper Duurzaamheid

Duurzaamheidsmaatregelen zijn te verdelen in drie stappen: beperking van de energievraag, het zoveel mogelijk gebruiken van duurzame energie en het beperken of elimineren van fossiele energie. U leest er meer over in de whitepaper over verduurzaming.

Download de whitepaper

Projectverhaal Meelfabriek, Leiden

In 1884 werd de Meelfabriek in Leiden opgericht. De ontwikkeling van de fabriek hield gelijke tred met de ontwikkeling van de techniek, en nog steeds. Dankzij de verschillende duurzaamheidsmaatregelen heeft het directiegebouw energielabel A gekregen, wat uitzonderlijk is voor een monument.

Naar het verhaal